top of page

Manuscriptbeoordeling

Droom je ervan een boek uit te geven? Een (autobiografische) roman, een verhalenbundel, een non-fictie boek waarin je je expertise deelt? Dan is feedback krijgen tijdens het schrijfproces erg waardevol. Een uitgever buigt zich vaak over de eerste pagina's van een manuscript en beslist daarna op welke stapel het belandt. Voor je je manuscript naar een uitgever stuurt, mag je het altijd eerst aan mij bezorgen. Of het nu om een eerste of een tiende versie gaat, ik lees met plezier je volledige manuscript of een gedeelte ervan. Een snelscan of toch liever een gedetailleerder leesverslag? Jij beslist.

Leesverslag

Wat mag je van mij verwachten?

  • Ik geef je professionele feedback ten aanzien van alle belangrijke bouwstenen zoals de plot, het thema, het perspectief, de personages, je schrijfstijl.

  • Ik maak aantekeningen in de kantlijn van je tekst en doe eventueel suggesties. Die redactionele opmerkingen gaan vooral over inconsistenties, stijl en formulering.

  • Ik licht mijn feedback mondeling toe tijdens een gesprek. Op dat moment kunnen we dieper ingaan op een aspect naar keuze of kan je vragen stellen over het uitgeefproces.

Wat doe ik niet?

  • Ik geef je tips op verhaalniveau. Ik zal typ-, taal- of spelfouten wel aanduiden, maar ik ben geen corrector. Daarvoor kan je in een laatste fase bij de corrector van de uitgever of een freelance corrector terecht.

Hoeveel kost het?

Bezorg me eerst een gedeelte van je manuscript (Lettertype Times New Roman, lettergrootte 12, regelafstand 1,5). Op die manier kan ik mijn werkuren goed inschatten en een offerte voor je maken. Ik hanteer deze tarieven:

1000 woorden: 15 euro (exclusief btw)

50 000 woorden: 400 euro (exclusief btw)

Snelscan

Wat mag je van mij verwachten?

  • Ik beoordeel de eerste 25 pagina’s van je manuscript op inhoud en schrijfstijl (Lettertype Times New Roman, lettergrootte 12, regelafstand 1,5) en deel mijn leeservaring. Heeft je verhaal potentie? Worden er interessante personages neergezet? Smaakt het naar meer? Wat kan er nog sterker? Op die manier leer jij kritisch te kijken naar je verhaal. Wat heeft er gewerkt en wat niet? Je krijgt inzicht in de gevolgen van de keuzes die je gemaakt hebt op verhaalniveau. 

  • Tijdens het lezen hou ik rekening met je specifieke vragen of twijfels.

Wat doe ik niet?

  • Net als een uitgever of redacteur duid ik typ-, taal- of spelfouten aan die me opvallen tijdens het lezen, maar verbeter ik ze niet. Ik ben dus geen corrector. Daarvoor kan je in een laatste fase bij de corrector van de uitgever of een freelance corrector terecht.

  • Ik maak geen redactionele aantekeningen in de kantlijn van je tekst.

 

Hoeveel kost het?

Voor een snelscan reken ik eenmalig €95,- (exclusief btw). 

Wat mensen schreven over mijn aanpak

Sophia, auteur van kinderverhalen

Nadat ik een cursus had gevolgd bij Lore vroeg ik haar of ze me kon helpen mijn verhaal af te werken. Lore is heel kritisch-constructief en I love it. Ik heb niets aan iemand die me enkel lof geeft voor mijn gepresteerde werk. Ik heb iemand nodig die met mij mee het pad bewandeld en me wijst op de mogelijkheden en verder opbouwend adviseert op het basisverhaal. Heel veel dank voor je eerlijke, oprechte insteken, kanttekeningen en sterke voorstellen, Lore!

Cécile, cursus 'Hoe begin ik aan een boek'

Ik wou je toch nog even persoonlijk mailen om je te bedanken. Ik stond een beetje kritisch tov de cursus: hoeveel kan je uit een cursus halen op slechts 4 lessen, met de beperkte tijd die ik heb. Maar ik heb er ontzettend veel van opgestoken! Mijn ideeën zijn veel concreter geworden en heb veel kapstokken gekregen om hiermee verder te gaan. Dus mijn oprechte dank hiervoor! Ik heb de lessen met veel plezier gevolgd.

Julie, cursus Creatief Schrijven

Ik ben vaak onzeker over mijn teksten en ideeën, maar jij hebt zo'n open persoonlijkheid die aanstekelijk werkt en ineens droeg ik mijn eigen tekst voor.

Kristoffel, manuscriptbeoordeling

Je analyseerde m'n schrijfstijl terdege. Goede wake-up call. Topwerk, jouw leesverslag en alle tekstsuggesties/correcties. Tevens, dankzij jouw input, stelde ik een checklist op van punten waar ik vanaf nu op let bij het redigeren en schrijven. Dat geeft me een hernieuwde focus om het boek zelf nog eens aan te pakken.

Lisa, cursus erotisch schrijven

Ik ben aan het schrijven aan een tekst voor de wedstrijd van Het Rode Oor. Zonder veel verwachtingen, want de lat ligt hoog denk ik.

Maar ik heb nog veel aan je lessen bij het schrijven van de tekst en dat wou ik je toch even laten weten.

bottom of page